Ostoskori - 0,00 €

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

    Sitruunainen chiapuuro

    Sitruunainen chiapuuro by Karita Tykkä

     

    Kermainen, mutta raikas sitruunainen chiapuuro hellii niin vatsaa kuin makuhermojakin. Tämä helppo herkku taipuu moneksi ja sen joukkoon voi sekoittaa melkein mitä tahansa! Esimerkiksi kuivattuja tai tuoreita marjoja, banaania, kiiviä, päärynää, kookoshiutaleita tai vaikkapa mangososetta.

     

    Sitruunainen chiapuuro by Karita Tykkä

     

    Sitruunainen chiapuuro syntyy kuin itsestään ja valmistuu alle puolessa tunnissa. Itse teen sen kuitenkin aina illalla ja nautin seuraavana päivänä. Silloin maut ovat syventyneet ja siitä tulee ihanan paksua. Jos ulkona on kylmää, annan puuron yleensä lämmitä huoneenlämmössä ja nautin lämpimän teen siivittämänä. Puuroa voi myös hiukan lämmittääkin, mutta tällöin kyllä raikas maku ja rasvahapot hiukan kärsivät.

     

    Sitruunainen chiapuuro by Karita Tykkä

     

    Puuron pehmeä koostumus hellii vatsaa ja sitruunan raikkaus puolestaan piristää ihanasti. Voit tehdä puurosta myös täysin sileän sekoittamalla sen lopuksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sileäksi. Sileä versio on ikäänkuin sitruunainen vispipuuro. Puurona tai vanukkaana – herkku on gluteeniton, maidoton, vegaaninen ja pähkinätön. Se siis sopii tarjottavaksi monelle.

     

    Sitruunainen chiapuuro by Karita Tykkä

     

    Tähän puuroon ei kyllästy, sillä sitä voi muokata rajattomasti vaihtamalla maitoa, lisukkeita tai lisäämällä siihen vaikka laadukasta laktoositonta proteiinijauhetta. Puuron voi myös tehdä löysäksi tai kiinteäksi, sileäksi tai rouheiseksi. Suklainen versio taas syntyy kun laitan sitruunan sijaan raakakaakaojauhetta ja ripauksen vaniljaa. Erilaisilla mausteilla puuroon saa ihan uuden twistin. Myös makeuttajaa voi vaihdella tai jättää kokonaan pois. Jos nautit puuron jonkin makean kera, ei itse puuro kaipaa makeuttajaa välttämättä lainkaan.

     

    P.S. Voit myös vaihtaa sitruunan appelsiiniin. Käytä silloin luomuappelsiinin kuorta ja mehua. Toimii!
    Mitkä ovat sinun suosikkimakuja? Tykkäätkö viikunoista, banaaneista, marjoista vai sitruksista? Kokeile kerran myös tätä – saatat ihastua!

    Iloa ja herkullisia hetkiä,
    Karita

     

    Sitruunainen chiapuuro by Karita Tykkä

     

    Sitruunainen chiapuuro
    (kahdelle)

    4 rkl chian-siemeniä
    4 dl kookosmaitoa tai muuta kasvipohjaista maitoa (itse käytin SantaMarian täysirasvaista kookosmaitoa ja vettä)
    Hunajaa tai muuta makeuttajaa mielesi mukaan
    Huom! kurkkaa myös uusi YACON-siirappi kaupan puolelta – ihan huippu!
    2 tl sitruunan kuorta
    1/2–1 rkl sitruunanmehua
    Ripaus suolaa

    + mieleisiäsi lisukkeita, kuten esim. marjoja, mausteita, hedelmäviipaleita ja kookoshiutaleita

    Sekoita kaikki puuron raaka-aineet sekaisin lasipurkissa tasaiseksi. Anna geeliytyä jääkaapissa noin puoli tuntia tai yön yli. Sekoita, tarkista maku ja tarjoile mieleisiesi lisukkeiden kera.
    Nauti!

    P.S. Jos kookosmaidossa rasva ja neste ovat erotuneina, tulee se ensin sekoittaa tasaiseksi.

    15 kommenttia artikkeliin “Sitruunainen chiapuuro”

    • Päivk

      Oi, tämä menee heti kokeiluun. Terveys syistä joutunut aloittamaan gluteenittoman ja laktoosittoman ruokavalion.
      Kaikkia aineita löytyy onneksi kotia.
      Kiitos ohjeesta!
      Päivi

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Moi Päivi.

        Kiitos viestistä!
        Kokeile ihmeessä – tykkäät varmasti. : )
        Tämän voit nauttia sellaisenaan tai vaikka banaaniviipaleiden ja/tai marjojen kera.

        Iloa ja hyvää oloa,
        Karita

        Vastaa
    • Marina / Dioriina

      Moikka! Oli kiva tavata viime torstaina ja vaihtaa pari sanaa :) Tämä menee ilman muuta kokeiluun, kiitos tästä.

      Vastaa
    • Boa

      En laita ylimääräistä makeutusainetta yleensä mihinkään.Hedelmäpalat ja marjat makeuttava tämänkin puuron aivan tarpeeksi mielestäni. Sisältävät kuten tiedämme vitamiineja ja hivenaineita. Tämä puuro on tosi kätevä aamiainen tai vaikka lounas, jonka voi viedä työpaikan jääkaappiin purkissa. Kiitos hyvistä resepteistä.

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Kiva että tykkäsit! Samaa mieltä olen minäkin – jos chiapuuro nautitaan hedelmän tai marjan kanssa, ei lisämakeutusta tarvita.
        Variaatiomahdolliduudet ovat lukuisat...
        Kiva kun seuraat blogiani ja kokeilet teseptiikkaani.

        Iloa ja energistä oloa!
        Karita

        Vastaa
    • Heini

      Kiitos reseptistä, se vaikuttaa täydelliseltä! En kuitenkaan saa massaa hyytymään, vaikka pidin sitä yön yli laseissa :( tulisiko purkki olla suljettu vai mistä voi johtua?

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Moikka Heidi.

        Kiitos viestistäsi. Outoa ettei puuro kiinteydy...
        Käytätkö täysrasvaista kookosmaitoa? Se tuo lisää jämäkkyyttä puuroon. Jos siitä ei silläkään tule tarpeeksi paksua, lisää chian määrää. Tämä on ollut suosittu resepti, eikä vastaavia palautteita ole tullut...

        Itse käytän siis yleensä Santa Marian luomukookosmaitoa. Bulk superfoodsin chiaa ja aina kannelista lasipurkkia. Jos puuro tuntuu sinusta vielä aamulla liian löysältä, voit lisätä chiaa ja nauttia sen parin tunnin kuluttua. Valmis puuro säilyy kannellisessa lasipurkussa muutaman päivän.

        Toivottavasti tämä auttoi.

        Kiitos kun seuraat ja kokeilet reseptejäni.

        Iloa ja ihanaa viikkoa,
        Karita

        Vastaa
    • Heini

      Hei!
      En ole varma, tuliko aiempi kommenttini perille (tämän voi siinä tapauksessa poistaa), mutta mistä johtuen chiapuuroni ei hyydy kunnolla, vaikka pidin sitä yön yli kahdessa juomalasissa? Laitoin 2 dl kookosmaitoa, 2 rkl chiasiemeniä, sitruunanmehua lorauksen ja n 1 tl sitruunankuorta + hippusen vaniljasokeria. :(((

      Heini

      Vastaa
    • Susa

      Kommenttina Heinin kysymykseen näin vähän jälkijunassa: olen tehnyt puuroa nyt kaksi kertaa. Santa Marian luomu kookosmaidolla onnistui täydellisesti. Voisin käyttää jatkossa vaikka jäätelön korvikkeena, nam! Blue Dragonin kevytversiolla puuro ei sen sijaan hyytynyt kunnolla ja maistui aika kuralta.

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Kiitos Susanna, Itse käytän samaa luomu kookosmaitoa ja se toimii kuin unelma. : )
        Myös maku on ihana. Kiva, että olet kokeillut eri versioita ja tykännyt niistä!

        Kiitos myös, että luet SuperLemon-blogiani. Toinen; Rakkaudella, Karita -blogi löytyy Kauneus ja terveys -sivustolta. Kurkkaa ihmeessä myös sen reseptejä.

        Iloa ja herkullista viikonloppua!
        Karita

        Vastaa
    • Riitta

      Hei, kiitos ihanasta ohjeesta! Ensimmäisellä kerralla onnistui ja herkuttelin marjojen kera aamupalaksi. Toisella kerralla juoksettui täysin eli oli ihan kokkareista. Käytin eri firman kookosmaitoa, voiko olla syy siinä (jotenkin epäilen, rasva% sama ym) vai mikä mielestäsi...?

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Moikka

        Todennäköisesti kyse on juurikin tuosta kookosmaidosta. Kookosmaidoissa on isoja eroja ja erilaisia ainesosia, esimerkiksi emulgointiaineita yms.
        Kookosmaito kannattaa myös sekoittaa huolellisesti ennen chian sekoittamista joukkoon, sillä muuten kookoksen rasva saattaa klimppiytyä ikävästi.

        Itse käytän melkein aina SantaMarian luomukookosmaitoa ja on onnistunut aina. Sekoitan sen ensin tarvittaessa blenderissä ja sitten vasta chian sekoitus.

        Iloa ja aurinkoa päivääsi!
        Karita

        Vastaa
    • Jonna

      Hei! Mullakin juoksettui tämä ihan täysin eikä kiinteästä massasta tietoakaan! Tuossa ohjeessa kun luki että voi käyttää myös muuta kasvimaitoa, ja kokeilin sitten mantelimaidolla. Liekö toi sitruunan happamuus mikä tappaa koostumuksen. Kiinnostaisi vaan tietää että toimiiko tämä oikeasti jollain muulla maidolla kun juuri tietyllä kookosmaidolla. Tuntuu vaan pahalta nyt heittää kalliit raaka-aineet viemäriin :(

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Harmi!!

        Olikohan mehua voinut olla liikaa liikaa tai kookosmaito kylmää ja paakkuista...? Jos kookosmaidossa rasva ja neste ovat erotuneina, tulee se ensin sekoittaa tasaiseksi. Voithan aina jättää sitruunamehun pois kokonaan ja käyttää vaikka tipan sitruunaöljyä tai vain kuoriraastetta. Tölkissä oleva rasvainen kookomaito on maito, jota käytän, eikä sen kanssa ole käynyt erottumista.
        Älä heitä viemäriin, vaan sekoita vaikka sauvasekoittimella sileäksi, lisää marjoja tai hedelmäpaloja ja nauti!

        Mukavaa päivää,
        Karita

        Vastaa
    Kommentoi

    • Pakollinen tieto, ei näy blogisivuilla.