Raikas ja kevyt mutta täyteläisen kermainen tomaattikeitto on kesäiltojen ihanuus. Suosin itse raakakeittoja kuten gazpacho-keittoa useastakin syystä. Salaatit ovat oikein kivoja, mutta niihinkin kaipaa välillä vaihtelua ja keitot ovat helppo sekä maukas tapa nauttia isokin määrä ravintorikkaita kasviksia. Keittoihin voi laittaa melkeimpä mitä vain kasviksia tai hedelmiä, ne ovat nopeita tehdä ja täyttävät hyvin. Kuitujensa ja rasvojensa ansiosta ne pitävät nälän loitolla ja verensokerin tasaisena. Raakakeitot myös ravitsevat sekä nesteyttävät kehoa. Raaka-aineet esipilkkoituvat tehosekoittimessa, joten ovat keholle helpommin sulavassa muodossa. Koska keittoa ei kuumenneta, säilyvät sen sisältämät rasvat ravinnepitoisina ja terveellisinä. Samoin ruoan tärkeät entsyymit eivät tuhoudu keiton valmistuksen aikana.
Tällä kertaa käytin keitossa avokadoa, tuomaan kermaista makua ja suutuntumaa. Lorautin joukkoon Olivadon herkullista avokadoöljyä, perinteisemmin Gazpacho-keitossa käytettävän oliiviöljyn sijaan. Lopputulos oli kermainen, täyteläinen, runsas, mutta kuitenkin raikas ja virkistävä. Keiton voi nauttia alkuruokana tai pääruokana. Mikäli nautit keiton pääruokana, voit ripotella päälle ihania kuivattuja sieniä, murustettua vuohenjuustoa tai vaikkapa pieneksi pilkottuja kasvisten paloja. Myös luomumaissi tuo kivaa vaihtelua ja rakennetta Gazpacho-keittoon. Sienet taas tuovat mahtavia ravinteita, näyttävät kauniilta annoksen päällä ja pehmenevät hetkessä keiton päällä. Yksi omista suosikeistani keitoissa ovat mustat torvisienet.
Tästä keitosta saat pienillä muutoksilla monta ihanaa ja erilaista versiota. Voit esimerkiksi korvata avokadon liotetuilla cashewpähkinöillä ja laittaa ne samanaikaisesti heti alkuun muiden raaka-aineiden kera. Voit myös kokeilla neitsyt oliivi- tai kookosöljyä keittoosi. Erilaiset ja eksoottiset mausteet tuovat mukavan sävyn keittoihin sekä muuttavat makumaailmaa helposti. Voit lorauttaa valmiin annoksen päälle myös tilkan ihastuttavaa itsetehtyä yrttiöljyä. Se, paitsi tekee keitosta kauniin, tuo mukavaa vaihtelua keittoon.
Voit nauttia keiton sellaisenaan tai esimerkiksi tuoreen rapeapintaisen leivän kera.
Minun kesääni raakakeitot kuuluvat ehdottomasti. Toivottavasti ne maistuvat myös sinulle.
Aurinkoa päivääsi,
Karita
Gazpacho-keitto kahdelle
1,5 dl vettä
3 tomaattia (jaa kahteen osaa)
10 cm pala kurkkua
Puolikas punainen paprika
1/2–1 avokado pieneksi paloiteltuna
Kourallinen korianteria (varret saavat olla mukana)
Kourallinen persiljaa pieneksi pilkottuna
1 pieni punasipuli (tänään käytin kevätsipulia)
1/2–1 valkosipulinkynsi pieneksi pilkottuna
1/2–1 tl merisuolaa
Ripaus jauhettua kuminaa
1/4–1/2 tl savustettua chilijauhetta (jos et halua tulisuutta, käytä 1 tl paprikajauhetta)
2 rkl avokadoöljyä, oliiviöljyä tai kookosöljyä (Olivado öljyt)
Vinkki: Aurinkokuivatut tomaatit tuovat lisää syvyyttä keittoon. Mikäli käytät niitä, liota tomaatteja hetki vedessä ennen käyttöä, jotta ne pehmenevät.
Valmistusohjeet
LAITA puolet tomaateista, kurkku, punasipuli, paprika ja mausteet sekä öljy tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. (Mikäli haluat tasaisemman ja kermaisemman keiton, laita myös avokado alkuvaiheessa blenderiin)
PILKO loput raaka-aineet pieniksi kuutioiksi ja sekoita valmiin keiton joukkoon.
SYÖ heti tai siirrä jääkaappiin viilentymään 1/2–1 tunniksi, jotta maut tekeytyvät.
RIPOTTELE keiton päälle halutessasi mieleisiä lisukkeita.
NAUTI!
Moi taas Karita!
Kesäterveiset sinulle ja kiitos uusista ihanista resepteistäsi! Kuumaan kesään sopii täydellisesti raikas Gazpacho-keitto, jota tänään valmistin ohjeesi mukaan. Minulle jäi vielä annos huomiseksi ja mikä voisikaan olla kätevämpää lomalaisen ruokaa, sillä herkullinen kylmä keitto sopii täydellisesti lämpimään kesäpäivään!
Aurinkoisin terveisin
Tiina