Raw zucchini pasta with wild pesto
Vatsani ei ole koskaan liiemmin ollut pastojen ystävä. Kuitenkin nautin niiden tekemisestä perheelleni. Teen mieluiten selkeitä italialaistyylisiä pastoja, hyvistä ja tuoreista raaka-aineista, rakkaudella. Lempireseptit pastoihini olen löytänyt Saku Tuomisen Basta! ja Aglio & olio -kirjoista. Mainioita teoksia molemmat. Vaikka en jauhopastoja itse syökään, nautin joka viikko pastaa, nimittäin raakapastaa milloin mistäkin kasviksista tehtynä. Yleensä kuitenkin raaka-ainevalintani on kesäkurpitsa, jonka mieto maku sopii monen ihanan kastikkeen pariksi.
Tänään tarjoilen kesäkurpitsa-raakapasta pestolla -annokseni. Ei kuitenkaan mikä tahansa pesto, vaan oikean super-pesto. Laitan siihen myös nokkosta, tuota ravintorikasta mahtavaa villiyrttiä, joka on lähes kaikkien saatavilla. Katso kuitenkin mistä villiyrttisi poimit, sillä rehevässä maassa eli ulkohuussien, lantakasojen ynnä muiden sellaisten läheisyydessä kasvavat nokkoset kannattaa jättää keräämättä. Hyvä paikka nokkosten keräämiseen on paikka jossa ne ovat suojassa liikenteen saasteilta ja koirien pissoilta. Pienemmät ja nuorimmat lehdet ovat parhaimpia sekä maukkaimpia. Voit toki tehdä oman pestosi kokonaan basilikaa käyttäen tai korvata nokkosen esimerkiksi sileäreunaisen voikukan lehdillä. Sekin toimii ja antaa uutta potkua annokseen.
Voit tehdä pastan käyttämällä spiraalikuorijaa, mandoliinia, vihanneskuorijaa tai juustohöylää. Jos käytät puhtaita kesäkurpitsoja, ei niitä tarvitse kuoria. Tosin annos näyttää enemmän perinteiseltä pasta-annokselta kun kuorit kesäkurpitsat. Voit nauttia kesäkurpitsapastan peston sekä kirsikkatomaattien kera. Juuri nyt tomaatit ovat parhaimmillaan ja ovat todella maukkaita. Lisäksi voit halutessasi raastaa päälle Parmesania, lampaanmaidosta valmistettua Pecorinoa tai ripotella päälle pinjansiemeniä.
Toivottavasti tämä raikas ja ravitseva pasta maistuu myös sinulle.
Aurinkoisin terkuin,
Karita
KESÄKURPITSA-RAAKAPASTA PESTOLLA
kahdelle
2 kesäkurpitsaa
2 dl ryöpättyä nokkosta
2 dl basilikan lehtiä (Järvikylän Yrtti)
1,5 dl pinjansiemeniä (Punnitse ja Säästä)
3 valkosipulinkynttä
3–4 rkl oliiviöljyä (Olivado extra-neitsytoliiviöljy)
1 rkl sitruunanmehua
4 rkl ravintohiivaa
1/2 tl mustapippuria (SantaMaria)
1/2 tl laadukasta suolaa
+ kirsikkatomaatteja sekä pinjansiemeniä päälle (sekä halutessasi Parmesan-juustoa)
PROSESSOI kaikki raaka-aineet blenderissä tai monitoimikoneessa. Jätä kuitenkin hiukan tekstuuria pestoon.
TARKISTA maku ja muokkaa tarvittaessa.
KUORI halutessasi kesäkurpitsat ja työstä pastaksi valitsemallasi leikkurilla.
ANNOSTELE lautasille ja laita pestoa sekä lisukkeita päälle.
NAUTI
MIKÄLI pestoa jää yli, säilyy se jääkaapissa kannellisessa lasipurkissa muutaman pävän.