Ostoskori - 0,00 €

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Joulun raakakakku

Karita Tykän blogissa oleva Joulun raakakakku

Raw Christmas gingerbread cake

 

Rakastan Joulua! Sen tuomaa rauhaa, kiireettömyyttä, kiitollisuutta, iloa, läsnäoloa ja lämpöä. Joulun herkkuihini kuuluvat erilaiset raakasuklaat ja muut raakaherkut mutta myös suolaiset ihanauudet. Aattoaamuni alkaa muun perheen vielä nukkuessa kun hiivin keittiöön keittämään riisipuuroa onnea tuovalla mantelilla varustettuna. Nautimme sen kanelilla maustettuna. Viisi vuotias poikani rakastaa riisipuuroa. Raakasuklaata tulee naposteltua pitkin päivää ja myös kuuma viini lämmittää ihanasti jouluisilla mausteilla maustettuna. Joulukirkkoon mennään päivällä ja sen jälkeen alkaa juhlaruokien valmistelu, pöydän kattaminen ja valmistautuminen ihanaan aattoiltaan. Uunijuurekset, erilaiset kasvistahnat, kalat, äyriäiset, salaatit ja muut herkut täyttävät joulupöytämme. Niiden jälkeen haluan nautia myös kakuista ja muista herkuista pitkin iltaa aina yöhön asti. Isoisällänikin oli aikanaan tapana sanoa "tulisi jo Joulu niin saisi yölläkin syödä". Itsekin nautin Joulun herkuista, rauhasta ja kiireettömyydestä yöhön saakka.

 

Karita Tykän blogissa oleva Joulun raakakakku

 

Täksi Jouluksi halusin tehdä raakakakun jossa on piparkakun makuja, hiukan suklaata ja joulun tunnelmaa. Siispä päätin rakentaa Joulun raakakakku -reseptin ja kaivoin raaka-aineita täällä tänään jakamaani herkkuun. Kakun voi maustaa käyttämällä valmista piparkakkumausteseosta tai lisäämällä mausteet erikseen niin kuin itse tein. Joulun päämakuina tulvivat muskottipähkinä, suklaa, kaneli ja inkivääri.  Mausteista ja muista raaka-aineista riippuen makuja ja makeutta kannattaa muokata oman mieltymyksensä mukaan. Raakakakun voi nauttia sellaisenaan, vaahterasiirapin kera tai jauhetulla vaniljalla ja vaahterasiirapilla maustetun kookoskermavaahdon siivittämänä.

 

Karita Tykän blogissa oleva Joulun raakakakku

 

Tämä juustokakun tyylinen herkku on maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton ja valmistettu ilman prosessoituja sokereita. Kakussa ei käytetä mitään keinotekoista tai erikoista raaka-ainetta. Oikeaa ja ravintorikasta ruokaa. Se siis sopii monelle juhlavieraalle ja mikä parasta voit valmistaa sen hyvissä ajoin etukäteen. Koristele kakku halutessasi vielä mieltä ja kehoa hellivällä raakasuklaalla.

 

Karita Tykän blogissa oleva Joulun raakakakku

 

Pohja:

2,5 dl pekaanipähkinöitä
6–8 taaatelia
2 rkl SuperLemon Criollo Cacao Powder raakakaakaojauhetta (http://superlemon.fi/tuotemerkit/superlemon/superlemon-criollo-cacao-powder-100-g.html)
0,5 tl jauhettua vaniljaa

SEKOITA kaikki raaka-aineet monitoimikoneessa kunnes massa alkaa tarttua yhteen ja kun koostumus on haluamasi kaltainen. Massaan saa jäädä purutuntumaa eli sitä ei kannata prosessoida liian sileäksi.
OTA sivuun pieni määrä taikinaa ja painele loppuosa taikinasta korkeareunaiseen ja halkaisijaltaan 15 cm irtopohjaiseen vuokaan.
SIIRRÄ sivuun odottamaan ja tee täyte.

Täyte:

5 dl cashewpähkinöitä (liota 2–4 tuntia, huuhtele ja valuta)
1,5 dl vettä tai kookosmaitoa (SantaMaria luomu kookosmaito)
0,5 dl sitruunamehua
0,5 dl Dr Goerg -kookosöljyä, sulana (http://superlemon.fi/tuotemerkit/dr-goerg/dr-goerg-raw-coconut-oil-1000-ml.html
1 dl vaahterasiirappia
2 rkl kotimaista hunajaa
2 rkl SuperLemon Lucuma -jauhetta (http://superlemon.fi/tuotemerkit/superlemon/superlemon-lucuma-powder-100-g.html)
2,5 tl jauhettua inkivääriä (SantaMaria)
2–3 tl jauhettua kanelia (SantaMaria)
0,5 tl jauhettua vaniljaa (Urtekram)
0,5 tl raastettua muskottipähkinää
Ripaus Bulk Superfoods Himalajan suolaa (http://superlemon.fi/bulk-superfoods-himalajan-suola-hieno-500-g.html)

+ kuorrutukseen SuperLemon Criollo Cacao Paste raakakaakaomassaa (http://superlemon.fi/tuotemerkit/superlemon/superlemon-criollo-cacao-paste-454-g.html) ja jauhettua kookospalmusokeria tai hunajaa.

SEKOITA kaikki raaka-aineet tehosekoittimessa kunnes massa on täysin sileää ja kermaista. Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa.
KAADA sitten vuokaan pohjan päälle, ripottele pohjan taikinamuruja pinnalle ja siirrä pakastimeen yön yli tai kunnes kakku on täysin jähmettynyt.
OTA sulamaan pari tuntia ennen tarjoilua ja nauti vaahterasiirapin kanssa, tai vaniljalla ja vaahtesiirapilla maustetun kookoskermavaahdon kera.

Toivottavasti nautit tästä jouluisesta raakakakusta yhtä paljon kuin minäkin. Nauti siitä rakkaimpiesi kanssa niin se maistuu vieläkin paremmalle, sillä jaettu ilo on suurin ilo.

Onnellista, rauhallista ja herkkullista Joulua kaikille!

Halauksin,
Karita

6 kommenttia artikkeliin “Joulun raakakakku”

  • Katja

    Onpa herkkullisen näköinen kakku, täytyypä kokeilla vaikka joulu menikin jo. Kiva tämä blogi muutenkin, jospa saisin täältä vinkkejä ja inspiraation elämäntapamuutokseen, jota olen yrittänyt tuloksetta jo vuosia. Mitä mieltä olet muuten goji-marjasta, voiko sitä syödä myös lapset vai onkohan liian tuju lapsille?

    Vastaa
    • Karita

      Hei Katja.

      Kiitos viestistäsi. Kyllä meillä Luca on aina tykännyt goji- kuin muistakin marjoista. Mutta lapsia on monenlaisia. Mielestäni aina kannattaa tutustuttaa lapsille uusia makuja ja lisätä rohkeutta uusien juttujen maisteluun.
      Laatu on kuitenkin tärkeä asia. Puhdasta ja laadukasta ruokaa niin lapsille kuin aikuisille.

      Ihania ja aurinkoisia talvipäiviä sinulle!
      Terkuin,
      Karita

      Vastaa
  • Kastehelmi

    Tämä oli erittäin positiivinen yllätys! Tehosekoittimeni pääsi uusiin ulottuvuuksiin, kun vaihdoin käyttämääni osaa ja homma alkoikin toimia.

    Pohjaan piti laittaa hieman enemmän taatelia, koska muuten tarttuvuus oli huono. Kakku itsessään oli hieman liian makea minulle, joten ensi kerralla laitan vähemmän makeutusta.

    Suuren kookosmäärän vuoksi odotin maun tulevan voimakkaasti pintaan, mutta hädin tuskin maistoin kookosta, joten taidan tätä reseptiä versioida jatkossa ja laittaa esim. puolukkaa, karpaloa tai hedelmää täytteeseen.

    Vastaa
  • Karita

    Hei Kastehelmi ja kiitos viestistäsi.

    Ihanaa että pidit kakusta!
    Koostumus riippuu taateleiden tuoreudesta ja koosta. Muun muassa nämä seikat vaikuttavat siihen miten hyvin massa tarttuu yhteen. Reseptit ovatkin aina suuntaa-antavia ja niitä kuuluukin muokata oman maun mukaan. Kun taateleiden määrää lisää, lisääntyy myös kakun kokonaismakeus. Jos et halua lisätä taateleiden määrää, tippa vettä on kikka jolla massa tarttuu yhteen.
    Riippuen käyttämästäsi hunajasta (ulkolainen, kotimainen, kuvaus vai jokin muu) muokkautuu myös makeus. Kannattaa siis testailla ja koska maku ei juurikaan muutu jähmettyneen aikana, kannattaa makeutus laittaa hiljalleen ja maistella matkan varrella.
    Kokeile, innostu ja nautiskele kaikista ihanista makuyhdistelmistä! : )

    Herkullisia hetkiä ja iloisia talvipäiviä toivotellen,
    Karita

    Vastaa
  • Outi

    Moikka,
    Osaisitko vinkata kuinka paljon laitetaan piparkakku -maustetta jos sitä käyttää?
    Ja mitkä mausteet silloin jätetään pois?
    Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

    Vastaa
    • Karita Tykkä

      Moikka Outi.

      Kiitos viestistäsi ja että seuraat blogiani!
      Riippuu paljon mausteseoksestasi – niissä voi olla isoja eroja. Siispä varmin tapa on mennä oman maun mukaan. Eli laitan ensin vähän, maistele massaa ja lisää tarpeen mukaan. Kakun maku ei juurikaa muutu, ehkä hiukan syvenee sen tekeytyessä...
      Pois voit jättää kaikki ne mausteet joita mausteseoksestasi löytyy. : )

      Herkullista joulun odotusta!
      Iloa ja hyvää oloa!
      Karita

      Vastaa
Kommentoi

  • Pakollinen tieto, ei näy blogisivuilla.