Ostoskori - 0,00 €

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

    Mustikkaraakasuklaa

    Karita Tykän mustikkaraakasuklaaBilberry raw chocolate

     

    Kaikki jotka minua yhtään tuntevat, tietävät, että rakastan suklaata. Käytän sitä kakuissa, smoothieissa, jäätelöissä, vanukkaissa, herkkupalleroissa ja milloin missäkin. Uusia kokeiluja erilaisilla yhdistelmillä teen vähän väliä. Viimeksi valmistui ihastuttava mustikkaraakasuklaa kun yhdistin uuden kotimaisen pakastekuivatun mustikkajauheemme täyteläiseen raakakaakaomassaan. Makeutukseen käytin ksylitolia ja kookossokeria. Voit toki käyttää myös vaikkapa steviaa, hunajaa tai jotain muuta mieleistäsi makeuttajaa. Omasta mielestäni kidemäinen makeuttaja on raakasuklaaseen paras valinta. Useimmiten jauhan sen vielä hienoksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Ksylitoli ja kookossokeri toimivat tässä reseptissä huikean hyvin juuri yhdessä. Ne ovatkin tämän hetkiset suosikkini herkkujen makeutukseen. Edellä mainittujen raaka-aineiden lisäksi käytin jauhettua luomulaatuista vaniljaa ja ripauksen laadukasta suolaa.

     

    Karita Tykän mustikkaraakasuklaa

     

    Mustikkajauheen voi sekoittaa suoraan massan joukkoon tai ripotella se muotteihin suklaan päälle. Suklaa kannattaa temperoida, sillä temperoinnissa syntyvät rakenteet tekevät suklaanautinnosta entistä ihanamman, eikä suklaa sula helposti sormiin. Temperoinnissa suklaan lämpötilaa muutetaan, jolloin suklaamassaan syntyy erilaisia kiderakenteita. Juuri tästä syystä valmiiseen suklaaseen tulee ihana napsahtava koostumus sitä paloiteltaessa.

     

    Karita Tykän mustikkaraakasuklaa

     

    Temperointia ei kannata pelätä, se kuulostaa vaikeammalta kuin onkaan. Lämpömittareitakaan et välttämättä tarvitse. Sulata ensin kaakaovoi ja -massa, lisää siihen mieleisesi makeutus sekä mausteet ja tarkista tämän jälkeen maku. Laske sitten suklaan lämpötilaa vaikkapa viileässä vesihauteessa suklaata sekoitellen kunnes massa alkaa selkeästi paksuuntua. Nosta sitten lämpimän vesihauteen päällä lämpötilaa niin että voit työskennellä suklaan kanssa, mutta varo ettei massan lämpötila nouse liikaa, sillä silloin temperointi on pilalla. Saattaa kuulostaa hiukan hankalalta, muttei sitä ole. Kun olet pari kertaa valmistanut suklaata temperoimalla sen, ei paluuta temperoimattomaan suklaaseen enää ole, sillä niin suuri merkitys temperoinnilla mielestäni on.

     

    Karita Tykän mustikkaraakasuklaa

     

    Tässä ihanassa suklaassa yhdistyvät siis kaksi suomalaista superfoodia – mustikka ja koivusokeri. Muita ravintorikkaita ihanuuksia ovat raakakaakaomassa, -voi ja -jauhe sekä kookossokeri. Koko herkku pursuilee antioksidantteja ja herkullisuutta. Nautinto, jota voit hyvin nauttia vaikka viikon jokaisena päivänä. Piristää, nostaa mielialaa, taistelee vapaita happiradikaaleja vastaan ja maistuu herkulliselta. Aika loistava combo, eikö?

     

    Karita Tykän mustikkaraakasuklaa

     

    Kokeile sinäkin ja nauti sellaisenaan tai vaikkapa banaanijäätelön päälle murennettuna.
    Iloa ja herkullisia hetkiä viikkoon!

    Halein,
    Karita

     

    Mustikkaraakasuklaa

    150 g raakakaakaomassaa (http://superlemon.fi/superlemon-criollo-cacao-paste-454-g.html)
    70 g raakakaakaovoita (http://superlemon.fi/superlemon-criollo-cacao-butter-454-g.html)
    2 rkl Raakakaakaojauhetta, ei välttämätön (http://superlemon.fi/superlemon-criollo-cacao-powder-100-g.html)
    Noin 25 g koivusokeria (http://superlemon.fi/superlemon-birch-xylitol-powder-300-g.html)
    Noin 25 g kookossokeria
    1/4-1/2 tl jauhettua luomulaatuista vaniljaa
    Ripaus suolaa
    Pakastekuivattua mustikkajauhetta maun mukaan (http://superlemon.fi/superlemon-freeze-dried-bilberry-powder-50-g.html)

    HUOM! Makeutuksen määrää kannattaa muokata oman makusi mukaan!

    Pilko raakakaakaovoi ja -massa ja sulata hellävaroen vesihauteessa. Lisää makeutus, suola ja vanilja. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan. Lisää mustikkajauhe ja temperoi tämä mustikkasuklaaseos tai temperoi vain suklaa.
    Kaada muotteihin ja jos et vielä lisännyt mustikkaa suklaan joukkoon, tee se nyt. Laita hetkeksi jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen.

    Nauti.

    P.S. Suklaa on parhaimillaan yön yli levättyään.

     

     

    Karita Tykän mustikkaraakasuklaa

    4 kommenttia artikkeliin “Mustikkaraakasuklaa”

    • laura

      katsoin heti, että miten voi olla noin kovan näköistä raakasuklaata! nyt innostuin, koska se pehmeä rakenne on ollut juuri se mikä raakasuklaassa häiritsee. ihanaa!

      Vastaa
    • Karita

      Hei Laura.

      Pehmeä, kookosöljyyn tehty raakasuklaa on minunkin mielestäni ehkä yksi heikoimmista raakasuklaista. Toki nekin voivat olla hyviä...
      Raakasuklaa, joka tehdään kaakaovoista, kaakaojauheesta ja/tai -massasta + makeutuksesta sekä mausteista, on oikeaa suklaata. Sellaista raakasuklaata rakastan ja nautin melkein päivittäin. Yksi tärkeä tekijä on temperointi, joka tekee suklaan rakenteesta napsahtavan ja ns. perinteisen suklaan oloisen. : )

      Itse teen raakasuklaata melkein joka viikko ja temperoin suklaamassan aina. Temperointi saattaa kuulostaa vaivalloiselta, mutta kun sen on muutaman kerran tehnyt, on se itsestään selvä osa prosessia.

      Kokeile ja nauti!
      Iloa!
      Karita <3

      Vastaa
    • laura

      Aivan, juuri kokeilin kookosöljyyn tehtyä suklaata ja petyin. Nyt aion kokeilla temperointia ja pelkkää kaakaovoita. Lisäksi etsin sopivaa muottia, koska muoto vaikuttaa valtavasti makuun. Pidän levystä enemmän kuin konvehtimuodosta. Muotteja löytyy huonosti, mistä omasi on?

      Vastaa
    • Karita

      Suosittelen. Tykkäät varmasti. Itse käytän näitä kaakaotuotteita suklaassani:

      http://superlemon.fi/superlemon-criollo-cacao-butter-454-g.html
      http://superlemon.fi/superfoodit/raakakaakao/superlemon-criollo-cacao-paste-454-g.html
      http://superlemon.fi/superfoodit/raakakaakao/superlemon-criollo-cacao-powder-100-g.html

      Makeutukseen hienoksi jauhettua kookossokeria ja/tai koivusokeria.

      Käytän useimmiten ammattikäyttöön tarkoitettuja polykarbonaattimuotteja, mutta silloin temperoinin on onnistuttava täydellisesti. Muussa tapauksessa suklaa jää kiinni kovaan muottiin, eikä sitä saa irti.

      silikonisista muoteista käytän Lekuen muotteja. Eilen viimeksi käytin niitä : ).
      http://superlemon.fi/lekue-suklaamuotti-sydan.html

      Ne ovat tarpeeksi jämäköitä ja muotoja löytyy muutamia. Levymuotteja ei montaa löydy. Yhdenvsellaisrn olen joskus Anttilasta löytänyt, mutta laatu on melko heikko. Levyn (ilman palaviivoja) voi toki tehdä esim pakasterasiaan pohjalle. Liian paksua kerrosta ei kannata laittaa...

      Herkullisia suklaahetkiä!
      Karita

      Vastaa
    Kommentoi

    • Pakollinen tieto, ei näy blogisivuilla.