Tuntuuko, että kesän jälkeen olisi paikallaan lisätä terveellisiä kasvisruokia ruokavalioon? Kyllä kiitos! Inspiraatioksi tarjoilen Parhaat vegereseptit -menuun, joka koostuu omista lemppareistani, joita on toki monia, mutta tässä muutamia joista valita. Tai sitten voit vaikka valmistaa koko menuun. : ) Muista, että voit aina muokkailla reseptejä omien makumieltymystesi mukaan. Rohkaisen myös luottamaan rohkeasti omaan intuitioon – keho tietää, mitä se tarvitsee.
Parhaat vegereseptit ovat mielestäni soijattomia ja gluteenittomia, mitkä sopivat vegaaneille, keliaakikoille, muna-, maito- ja soija-allergikoille. Nämä reseptit hurmaavat myös lihan ystävät, sillä niistä löytyy sopivasti syvyyttä, runsautta ja makua. Raaka-aineet pursuilevat ravinteita, värejä ja elinvoimaa, joten keho ja mieli kiittävät sinua varmasti. Valkoista sokeria ei näistäkään luonnollisesti löydy, sillä sokeri ei tee kenellekkään meille hyvää – päinvastoin. Suosittelen hellästi (tai rajummin) hyvästelemään sokerin ja kokeilemaan herkkuja, jotka saavat makeutensa joko hedelmistä tai luonnollisista ja ravintorikkaammista makeuttajista. Huomaat melko nopeasti positiiviset vaikutukset ihossasi, mielialassasi, energiatasossasi ja vyötärölläsi.
Kokeile ja kerro mitä pidit. Toivottavasti nautit näistä yhtä paljon kuin minäkin!
Aurinkoa, energistä ja elinvoimaista oloa!
Halein,
Karita
Herkullinen lehtikaalisalaatti
(kahdelle tai lisukkeena useammalle)
4 isoa lehtikaalin lehteä, julienne-suikaloituna (eli kapeiksi suikaleiksi leikattuna)
1/2 tl suolaa
pienen sitruunan tai ison limetin mehu
4 dl kypsennettyä kvinoaa (keitin kasvisliemessä)
kourallinen minttua, julienne-suikaloituna
kevätsipuli
granaattiomenan siemeniä
kaksi (luomu)päärynää, siemenkodat poistetuina ja kuutioituna
reilu loraus extra-neitsytoliiviöljy
ripaus vastarouhittua mustapippuria
Kypsennä ensin kvinoa ohjeen mukaan. Huom. Muista huuhdella kvinoa huolellisesti ennen keittämistä lämpimässä vedessä, sillä silloin se ei klimppiinny.
Poista lehtikaalista lehtiruoti, rullaa lehdet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Hiero lehtikaalia suolan kanssa, kunnes siitä alkaa irtoamaan nestettä. Tässä menee tovi, mutta huolellinen soluseinämien rikkominen vaikuttaa merkittävästi makuun ja tekstuuriin. Laita sitten paino lehtikaalin päälle (esimerkiksi lautanen, jonka päällä joku paino) ja siirrä sivuun.
Pilko loput raaka-aineet. Sekoita lehtikaalisilpun joukkoon kvinoa, päärynä, minttu, kevätsipuli, sitruunan mehu, mustapippuri ja sekoita.
Laita salaatin joukkoon granaattiomenan siemenet ja oliiviöljy – möyhi raaka-aineet sekaisin.
Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Nauti sellaisenaan tai vaikka lihan, kasvisten tai kalan kaverina.
Terveellinen ja herkullinen pikaruoka – nuudelisalaatti
(kahdelle)
100 g lasinuudeleita (riisinuudeleita)
1–2 kypsää avokadoa
puntti korianteria
Kuivattuja chilihiutaleita tai tuoretta chiliä maun mukaan
1,5 rkl seesamiöljyä
kahden limetin mehu
1 rkl tamaria
2 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuina
1 tl vaahterasiirappia tai kookosnektaria
1/4 tl rouhittua mustapippuria, tai maun mukaan
ripaus merisuolaa
1/2–1 rkl kalakastiketta (mikäli haluat antaa lisää makua. Huom. sisältää sokeria)
Kypsennä nuudelit ohjeen mukaan (Kiehauta vesi kattilassa, sammuta levy ja lisää nuudelit veteen. Anna kypsyä noin neljä minuuttia, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta).
Tee kastike sekoittamalla kaikki raaka-aineet, avokadoa ja korianteria lukuunottamatta, yhteen joko pikkutehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Sekoita kastike nuudelien joukkoon ja lisää sitten kuutioitu avokado ja pilkottu korianteri.
Syö terveellinen ja herkullinen pikaruoka – nuudelisalaatti sellaisenaan tai lisää mieleiset lisukkeet ja nauti!
Kukkakaalipihvit basilikaöljyllä
(yhdelle tai kahdelle)
Basilikaöljy:
2,5 dl basilikaa
1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
1/2 valkosipulinkynsi, ei välttämätön
yksi iso kukkakaali leikattuna 2,5 cm paksuisiksi kiekoiksi
oliiviöljyä, voita tai gheetä paistamiseen (käytän itse gheetä tai voita)
suolaa ja pippuria maun mukaan
raitajuuria mandoliinilla ohueksi siivutettuina, pinaattia ja/tai esimerkiksi kasvisliemessä kypsennettyä kvinoaa
Huuhtele basilika huolellisesti, lisää oliiviöljy, valkosipuli ja mausteet ja prosessoi sileäksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Voit halutessasi siivilöidä öljyn niin, ettei öljyyn jää lainkaan kuituja. Itse nautin tahnan siivilöimättä.
Voitele pannu valitsemallasi rasvalla ja kypsennä kukkakaalipihvit, kunnes ne saavat kauniisti väriä ja ovat kypsiä. Käännä ja ruskista myös toinen puoli. Voit laittaa myös kannen pannun päälle, jotta pihvit eivät kuivu liikaa ja kypsyvät tasaisesti. Varo kuitenkin ylikypsentämästä, jotta pihvi pysyy kauniisti kasassa.
Kukkakaalipihvien kypsyessä pese raitajuuret ja poista kanta ja häntä. Siivuta mandoliinilla hiuksen hienoja siivuja ja asettele lautasten pohjalle. Mukaan voit hyvin laittaa myös vaikkapa pinaatinlehtiä tai vaikka kypsennettyjä papuja, kvinoaa tai linssejä.
Aseta kukkakaalipihvi keskelle ja valuta basilikaöljyä päälle. Nauti kevyestä, maukkaasta ja raikkaasta annoksesta.
Helpot ja herkulliset bataattileivät
(yhdelle tai kahdelle)
1–2 bataattia, riippuen bataattien koosta
Korianteri-avokadotahna:
puntti korianteria varsineen, pieneksi pilkottona
1 iso avokado, kuutioituna
1/2–1 rkl limetin mehua
2 rkl ravintohiivaa
1 tl kuivattua sipulijauhetta
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
+ valkosipulia ja/tai chiliä jos haluat
Pese ja viipaloi bataatti pituussuunnassa noin 1/2 cm paksuisiksi viipaleiksi. Höyrytä muutama minuutti, kunnes pehmenevät hiukan. Tee sillä välin tahna sekoittamalla sen raaka-aineet kulhossa haarukalla keskenään. Tahnaan saa jäädä rakennetta.
Laita höyrytetyt bataattiviipaleet leivänpaahtimeen paahtumaan.
Tarjoile battaattiviipaleiden päällä ja nauti.
TAI
Voit myös paahtaa viipaleet uunissa, noin 200 asteessa noin 20 minuuttia. Voit sipaista kookosöljyä tai voita pintaan, jolloin viipaleet saavat kauniin paistopinnan eivätkä tartu pellille.
Kesän paras marjapiiras
(noin 10 annosta)
Pohja
4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 1/2 dl mantelijauhoa (luomu)
100–150 g Medjool-taateleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
4–5 rkl sulaa voita tai kookosöljyä (+ vuoan voiteluun)
1 1/2dl pekaanipähkinöitä hiukan rouhittuna
Tikka vettä jos tarve
Täyte
400–450 g pakastemarjoja (itse käytin mansikka, mustaherukka, vadelma –sekoitusta)
3 tl perunajauhoja tai tapiocajauhoa
kookossokeria makusi mukaan
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita monitoimikoneessa kaikki pohjan raaka-aineet, pekaanipähkinöitä lukuunottamatta. Sekoita pekaanipähkinärouhe taikinaan. Tarkista maku, ota sivuun noin puolitoista desilitraa taikinaa ja levitä loppuosa voideltuun, halkaisijaltaan noin 25 cm:n vuokaan. Laita vuoka uuniin siksi aikaa kun valmistat täytteen.
Sekoita jäiset marjat, leivinjauhe ja kookossokeri huolellisesti keskenään. Ripottele vuokaan pohjan päälle. Murustele jäljelle jäänyt täyte vuokaan täytteen päälle.
Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Lasinen vuoka on kätevä, sillä silloin näkee, milloin pohja alkaa saamaan väriä.
Anna jäähtyä ja koristele, jos haluat.
Kookoskermavaahto
2 tölkkiä täysirasvaista kookosmaitoa HUOM! Pidä vähintään yön yli jääkaapissa!
1–2 tl juoksevaa vaaleaa hunajaa tai muuta vaaleaa makeuttajaa (makeutuksen voi jättää myös pois, sillä kookos on luonnostaan hiukan makeaa)
ripaus suolaa
Ota tölkit jääkaapista ja käännä ylösalaisin. Avaa ja valuta neste pois kokonaan. Lusikoi paksut rasvaiset kookoskermat kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Vatkaa vaahdoksi. Laita kylmään odottamaan tai lusikoi jäähtyneen piiraan päälle ja koristele marjoilla.
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
kiitos
Kiitos inspiroivista resepteistä.