Ostoskori - 0,00 €

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

    Raaka ja vegaaninen kuningatarleivos

    Raaka ja vegaaninen kuningatarleivos by Karita Tykkä

     

    Halusin pitkästä aikaa luoda uuden reseptin raakakakkuun, tai pikemminkin leivoksiin, jotka on helppo ottaa pakastimesta sulamaan aina tarpeen mukaan. Isomman kakun kanssa tulee syöjiä olla useampia. Mieleeni nousi jostain sana kuningatar, ja lähdin liikkeelle siitä. Jokusen tovin keittiössä touhuttuani olin valmis ja näin syntyi raaka ja vegaaninen kuningatarleivos. Apukokikseni sain rakkauspakkaukseni, kohta kuusi vuotta täyttävän Luca-poikani.

     

    Raaka ja vegaaninen kuningatarleivos by Karita Tykkä

    Raaka ja vegaaninen kuningatarleivos by Karita Tykkä

     

    Mustikoita ja vadelmia on tänä vuonna ollut ihanan paljon. Olen napsinut niitä sellaisenaan ja käyttänyt salaateissa sekä jälkiruoissa. Parhaimmillaan marjat ovat mielestäni suoraan pensaasta syötynä, mutta ne myös raikastavat suolaiset ja makeat ruoat. Onneksi mustikkaa saa myös pakastekuivattuna, jolloin maku ja ravintorikkaus säilyvät huipussaan. 30 grammaa ihanan pulleita pakastekuivattuja mustikoita vastaa 240 grammaa tuoreita. Maku on vahva ja jos käyttäisimme mustikkajauheen sijaan ainoastaan tuoreita tai jäisiä marjoja, tulisi kakkuun liikaa nestettä. Täytteen rakenne muuttuu täysin, eikä se pysy enää kasassa. Pakastekuivatuista mustikoista tulee myös fantastinen mustikkaraakasuklaa tai valkoinen raakasuklaa.

     

    Raaka ja vegaaninen kuningatarleivos by Karita Tykkä

     

    Kuningatarleivokset voi toki valmistaa myös kakuksi, mutta leivokset ovat mielestäni kauniimpia ja sirompia. Leivoksen kaverina voit nauttia esimerkiksi tuoreita tai kuivattuja mustikoita tai vadelmia. Nämä raikkaat leivokset sopivat moneen suuhun ja pelkkä pohjataikina oli poikani herkkua. Teinkin siitä ylimääräisen satsin ja pyörittelin palleroiksi. Jos haluat tiiviimmän täytekerroksen tai et pidä kookoksen mausta, voit käyttää sulatettua kaakaovoita.

     

    Raaka ja vegaaninen kuningatarleivos by Karita Tykkä

     

    Herkullisia hetkiä kuningatarleivosten parissa.
    Rakkaudella, Karita

     

     

    Raaka ja vegaaninen kuningatarleivos

    25 palaa

     

    Raaka-aineet

    Pohja:
    2 dl kookoshiutaleita
    6 kpl Medjool-taateleita (noin 2 dl) (http://superlemon.fi/bulk-superfoods-medjool-taateli-250-g.html)
    1/2 tl jauhettua vaniljaa
    1/2 tl–1 tl jauhettua kardemummaa
    1/4 tl suolaa

    Täyte:
    4 dl cashewpähkinöitä, liota yön yli tai minimissään 4 h ja huuhtele
    1 dl kookosöljyä, sulana tai Criollo kaakaovoita (http://superlemon.fi/superfoodit/raakakaakao/superlemon-criollo-cacao-butter-454-g.html)
    1 dl tuorepuristettua sitruunamehua
    1/2 dl vaahterasiirappia
    1/2 dl–1 dl koivusokeria (http://superlemon.fi/superlemon-birch-xylitol-powder-300-g.html)
    3/4 dl vettä
    1 tl vaniljauutetta (ei välttämätön)
    Ripaus suolaa (http://superlemon.fi/bulk-superfoods-himalajan-suola-hieno-500-g.html)

    +
    1,5 dl vadelmia
    2 dl mustikoita (tai 1–2 rkl mustikkajauhetta ja tarvittaessa 1/2 dl vettä)
    3 rkl pakastekuivattua mustikkajauhetta (http://superlemon.fi/superlemon-freeze-dried-bilberry-powder-50-g.html)
    2 rkl vaahterasiirappia
    1 rkl kookosöljyä (http://superlemon.fi/puhdistamo-luomu-kylmapuristettu-neitsytkookosoljy-500-ml.html)

     

    Yhdistä pohjan raaka-aineet monitoimikoneessa ja painele leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan.
    Sekoita tehosekoittimessa cashewpähkinät, kookosöljy, sitruunan mehu, makeutus, vanilja ja suola tasaiseksi. Lisää vettä jos tarve, maksimissaan 3/4 dl.
    Kaada 3/4 taikinasta vuokaan pohjan päälle. Painele joukkoon vadelmia ja pakasta noin 15 minuuttia. Lisää jäljelle jäävään täytteeseen 1 rkl vaahterasiirappia, mustikkajauhe sekä mustikat ja prosessoi kunnes seos on tasaista. Ripottele vaalean kerroksen päälle vielä vadelmia ja kaada päälle mustikkakerros.
    Pakasta kakkua noin kahdesta kolmeen tuntia tai yön yli.

    Leikkaa jäinen kakku ja anna sulaa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

    P.S. Voit myös koristella kakun pinnan jättämällä sivuun hiukan vaaleaa täytekerrosta ja koristelemalla mustikkakerroksen sillä. Tai ripottele päälle vadelmia ja vaikkapa kookoshiutaleita tai kaakaopavunpaloja.

    Raaka ja vegaaninen kuningatarleivos by Karita Tykkä

    21 kommenttia artikkeliin “Raaka ja vegaaninen kuningatarleivos”

    • Johanna

      Minkälaiseen vuokaan nuo leivokset teit? Ja minkä kokoisiin paloihin nuo leikkasit? :) Näyttää niin hyviltä että pakko testata.

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Moi Johanna.

        Käytin vuokana Lekuen irtopohjaista voileipäkakkuvuokaa. Se on 10 cm leveä, 24 cm pitkä ja siinä on keraaminen pohja. Kurkkaa vuoka linkistä:
        http://superlemon.fi/lekue-duo-voileipakakkuvuoka-irtopohjalla-24-cm.html
        Käytän tätä vuokaa aina kun teen patukoita, leivoksia tai esimerkiksi vuokaleipiä. Soveltuu uuniin ja pakastimeen. Ihan huippu! : )

        Iloa ja aurinkoa viikonloppuun!
        Karita

        Vastaa
    • Laura

      näyttää kauniille ja herkulliselle!!
      olisiko jotain vaihtoehtoa cashewpähkinöille, jolloin saisi kakusta sopivan myös pähkinäallergiselle?

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Hei Laura ja kiitos viestistäsi.

        Kyllä kakkuja voi täysin tehdä ilman pähkinöitä ja siemeniäkin, mutta silloin resepti on kokonaan toisenlainen.
        Pohjassa ei ole pähkinöitä lainkaan, mutta jos haluaa että täyte pysyy kasassa, eikä sisällä pähkinöitä, joutuu kokonaisuutta mietimään ihan uudelleen.
        Avokado on hyvä kermaisuuden tuoja, mutta silloin vaalea täyte muuttuu vihreäksi, eikä kakku pysy kunnolla kasassa.
        Mitäs jos tekisit tällaisen version:

        http://superlemon.fi/blogi/limettiraakapiiras/

        Tällä muutoksella: Laita limetin mehua vain 1/2 limetin verran ja laita pakastekuivattua mustikkajauhetta 4 rkl. Voit maistella makeutusta ja muokata määrää makusi mukaan. Tästä tulisi varmasti ihana! : )

        TAI tee limettiversio joka on myös IHANA.
        Toivottavasti tästä oli apua.

        Ihanaa viikonloppua ja aurinkoista viikonloppua!
        Karita

        Vastaa
        • Laura

          Kiitos paljon Karita!
          Tuo limettiversio on varmasti myös ihana, sitä täytyy ehdottomasti testata! Avocado ja lime, nam! :)

          Jos siemenet sopii ruokavalioon, onnistuisiko pähkinä korvata jollain siemenillä (auringonkukka, tai mitä siemeniä suosittelisit)? oletko kokeillut tällaista jossain reseptissäsi?

          Kiitos, ja ihanaa viikonloppua myös sinulle!

          Vastaa
          • Karita Tykkä

            Itse en ole juurikaan siemenillä tehnyt, sillä niiden maku jotenkin tuntuu aina tunkevan läpi... Auringonkukansiemenet hyvin liotetuina ja huuhdeltuina voisivat toimia, mutta kookosöljy kannattaa ehkä silloin vaihtaa kaakaovoihin.
            Jos en käytä avokadoa tai pähkinöitä/siemeniä, olen tehnyt joskus myös niin, että olen käyttänyt täysirasvaisen kookosmaidon paksua rasvaista ja kovaa osaa ja kaakaovoita. Lisäksi mukaan kannattaa laittaa myös psylliumkuitujauhetta ja nauttia kakku aina jääkaapista, niin ettei se joudu kauaa seisomaan pöydällä. : )

            Ihanaa viikonloppua!

            Vastaa
    • Mira

      Ihana! Minäkin mietin tuota vuokaa, että millaiseen kannattaisi tehdä. Pitääkö mustikat ja vadelmat olla tuoreita vai meneekö pakastetutkin?

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Hei Mira.

        Kiitos viestistäsi.
        Käytin vuokana Lekuen irtopohjaista voileipäkakkuvuokaa. Se on 10 cm leveä, 24 cm pitkä ja siinä on keraaminen pohja. Kurkkaa vuoka linkistä:
        http://superlemon.fi/lekue-duo-voileipakakkuvuoka-irtopohjalla-24-cm.html
        Käytän tätä vuokaa aina kun teen patukoita, leivoksia tai esimerkiksi vuokaleipiä. Soveltuu uuniin ja pakastimeen. Ihan huippu! : )

        Pakastettuja marjojakin voi käyttää. Pari juttua on kuitenkin syytä huomioida:
        Mustikat kannattaa kuitenkin ensin antaa sulaa ja tarkkailla veden määrää, ettei täytteestä tule liian ns. ohutta, sillä silloin se ei pysy kasassa. Muutenkin jos kakun pitää olla pitkään kahvipöydässä kannattaa siinä tapauksessa käyttää kookosöljyn sijaan kaakaovoita. http://superlemon.fi/superfoodit/raakakaakao/superlemon-criollo-cacao-butter-454-g.html
        Jos käytät pakastettuja vadelmia, käytä ne jäisinä!

        Ihanaa ja herkullista viikonloppua!
        Karita

        Vastaa
    • Annica

      Voiko koivusokerin korvata jollain muulla makeuttajalla, jollain mita saa tavallisesta kaupasta? Aijon kokeilla ohjetta synttareilleni :)

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Moi Annica.

        Kiitos viestistäsi.
        Voit toki korvata, mutta silloin vaalean täytteen väri saattaa hiukan muuttua. Esimerkiksi hunaja tai vaahterasiirappi sopivat hyvin. : )

        Iloa ja mukavaa syntymäpäivää jo etukäteen!

        : ) Karita

        Vastaa
    • Paula

      Moi,
      Tuleeko leivoksesta liian löysä jos pakastamisen jälkeen säilyttää jääkaapissa?
      Huomenna menee testiin :)

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Moi Paula.

        Ihanaa, että päätiti kokeilla. Kaiiki jotka ovat maistaneet leivoksiani ovat tykkään kovasti. : )
        Voit säilyttää, mutta jääkaapista voi tarttuja hajuja/makuja. Itse teen niin että ota sulamaan aina vain sen verran kun olen tarjoamassa/syömässä. Leivokset myös sulavat huoneenlämmössä melko nopeasti, joten jos näyttä heti että tulee tarve lisäleivoksille, saa ne melko nopeasti. Jääkappissa säilytettäessä myös rävit tummuvat joten ulkonäkö ei ole enää niin kaunis kuin heti valmistuksen jälkeen...: )

        Iloa viikoloppuun!
        Karita

        Vastaa
    • Paula

      Moi,
      Tuleeko leivoksesta liian löysä jos pakastamisen jälkeen säilyttää jääkaapissa?
      Huomenna menee testiin :)
      Ja voiko vadelmat olla pakastevadelmia? Kiitos :)

      Vastaa
    • Paula

      Kiitos nopeasta vastauksesta :)
      Olinpas sekoillut viestin lähetyksen kanssa :D
      Tuskin maltan odottaa, että pääsen tätä maistamaan. Lasten synttäreille on tulossa vieraita joilla epäilyksiä raakakakkuihin.... toivotaan että tällä reseptillä kelkka kääntyy ;)

      Aurinkoisia päiviä!

      Vastaa
    • Karita

      Toivottavasti! : )

      Iloa ja onnea synttäreille ja päivänsankarille!
      - Karita

      Vastaa
    • M

      Hei Karita :) Bongasin blogissasi seuraavan reseptin: http://superlemon.fi/blogi/author/karitat/page/9/
      Anteeksi, vähän hölmö kysymys. Jauhettu kahvi-onko kyseessä ihan tavallinen suodatinkahvi, esim. Juhla Mokka? Kiitos etukäteen, M

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Hei Marina.

        Kyllä, jauhettu kahvi. Itse suosittelen kuitenkin käyttämään luomulaatuista jauhettua kahvia, sillä kahvi on yksi myrkytetyimmistä kasveista.

        Pikakahvijauhetta ei kannata käyttää, sillä se ei sekoitu kunnolla massaan. Voit käyttää myös todella vahvaa kylmää espressoa, mutta maku voi jäädä miedoksi.

        Iloa ja hyvää oloa sunnuntaihin,
        Karita

        Vastaa
    • Helena

      Vastoin kaikkia uskomuksia vaahterasiirappi ei ole raakaa! Se valmistetaan keittämällä.

      Vastaa
      • Karita Tykkä

        Hei helena.

        Kiitos viestistäsi.
        Kyllä, melkeinpä kaikki siirapit valmistetaan keittämällä. Raakakakuissa käytetään makeutuksessa ja maustamisessa myös kuumennettuja tuotteita. Jos haluat pitää kakun täysin raakana, voit korvata esimerkiksi kotimaisella pastöroimattomalla hunajalla.

        Iloista ja herkullista viikkoa!
        Karita

        Vastaa
    Kommentoi

    • Pakollinen tieto, ei näy blogisivuilla.