Raw cake with blackcurrants
Tällä kertaa ajattelin jakaa teille raikkaan Raakakakku mustaherukoilla -reseptin. Siinä yhdistyvät täyteläinen maku, ihana koostumus ja kepeä marjojen raikkaus. Resepti syntyi jokin aika takaperin, kun halusin tehdä itselleni ja rakkailleni herkkua viikonlopun iloksi. Siitä tuli juustokakun tyylinen, raikas ja makea – terveellinenkin. Maku ja koostumus osuivat kohdilleen, ja tein sitä myös äitienpäivän herkuksi.
Käytin marjoina kotimaisia, itse kerättyjä mustaherukoita, mutta voit käyttää kakussa mitä vain, pakastettuja, kuivattuja tai tuoreita marjoja. Mustaherukat ovat suomalaista superfoodia. Ravintorikkaita ihanuuksia, joita kannattaa nauttia makeissa ja suolaisissakin ruoissa. Jos et itse ole ehtinyt kerättyä marjoja, löydät mustaherukoita ympäri vuoden helposti kaikkien ruokakauppojen pakastealtaista. Mustaherukoiden rinnalla käytin myös kuivattuja mulperi-marjoja, jotka toivat kakkuun kivaa tekstuuria ja makeita yllätyksiä. Voit laittaa kumpiakin marjoja joko pohjalle, täytteen sekaan tai molempiin. Täytteen väri tosin pysyy kauniin valkoisena kun marjat laittaa vuokaan täytettä annosteltaessa.
Tein 15 senttimetriä halkaisijaltaan olevan kakun irtopohjaiseen ja silikonireunaiseen Lekuen vuokaan. Näitä vuokia löydät eri kokoisina myös verkkokauppamme puolelta. Tämän reseptin pohjalta voit tehdä myös kauniita leivonnaisia käyttämällä muffinssivuokia tai muita leivosvuokia. Kakun voit tehdä ennakkoon pakastimeen ja ottaa sulamaan huoneenlämpöön pari tuntia ennen nauttimista. Mahdolliset ylimääräiset palat voit pakastaa ja nauttia herkutteluhimon iskiessä, joka meillä monella taitaa tulla aika usein. Toisaalta - miksei tulisi jos herkut ovat oikeaa ruokaa, ilman keinotekoisia raaka-aineita ja prosessoituja sokereita. Herkutellaan hyvällä mielellä puhtaasti, maukkaasti ja ravintorikkaasti.
Toivottavasti kokeilet kakkua ja nautit siitä!
Iloa ja auringonpaistetta kevääseen!
Karita <3
Raikas raakakakku mustaherukoilla
Pohja:
3–4 medjool-taatelia tai useampi pienempi taateli liotettuna ja kivet poistettuna (Punnitse & Säästä)
1 dl pekaanipähkinöitä (Punnitse & Säästä)
1 dl kookoshiutaleita (Punnitse & Säästä)
½ –1 rkl vettä
Täyte:
3 dl cashewpähkinöitä, liota vähintään 4 tuntia, jonka jälkeen huuhtele ja valuta(Punnitse & Säästä)
1 dl Dr. Goerg neitsytkookosöljy, sulana(http://superlemon.fi/superfoodit/kookos/dr-goerg-kylmapuristettu-kookosoljy-luomu-1000-ml.html)
4 dl täysrasvaista kookosmaitoa (SantaMaria)
Yhden luomusitruunan mehu ja kuori
Yhden limetin mehu
1/3–1 dl hunajaa tai jotain muuta makeuttajaa oman makusi mukaan
Ripaus suolaa
1 rkl psylliumkuitua (Punnitse & Säästä)
+ 2 dl jäisiä marjoja
+ kourallinen mulperi-marjoja tai joitain muita mieleisiä kuivattuja marjoja (Punnitse & Säästä)
PROSESSOI monitoimikoneessa pohjan raaka-aineet, kunnes massa alkaa tarttua yhteen.
LISÄÄ vettä vain sen verran, että massa on muovailtavissa, mutta ei liian kosteaa.
PAINELE vuokaan.
PS. Voit halutessasi ottaa sivuun pienen määrän pohjan taikinaa ja ripotella lopuksi kakun päälle.
PPS. Täyte pysyy vaaleana kun valitset vaalean makeuttajan. Voit ripotella myös kookospalmusokeria marjakerrokseen tuomaan lisää makeutta.
TEE täyte sekoittamalla kaikki raaka-aineet psylliumkuitua lukuun ottamatta tehokkaassa blenderissä tai monitoimikoneessa, kunnes massa on täysin sileää.
TARKISTA maku ja muokkaa makua tarvittaessa.
LISÄÄ sitten psylliumkuitu ja sekoita vielä kerran. Laita marjoja vuokaan pohjan päälle ja kaada sen jälkeen päälle osa täytteestä.
LISÄÄ marjoja ja kaada loppu täyte vuokaan.
LOPUKSI voit halutessasi murustella pohjan taikinaa kakun päälle.
Siirrä vuoka pakastimeen ja anna jähmettyä noin 4 tuntia tai pidempään.
Ota sulamaan noin pari tuntia ennen tarjoilua.
Kaunis on kakku, niin kuin Sinäkin! Ostoslistallani on blenderi, mitä suosittelisit? Kiitos jo etukäteen vastauksestasi ja onnellisia kevään hetkiä!
Hei Laura,
Kiitos!!
Monitoimikone ja blenderi ovat terävien veitsien ohella raakakeittiön tärkeimmät välineet. Suosittelen Blendteciä tai Vitamixia. Halvempiakin löytyy, mutta ne eivät välttämättä ole yhtä kestäviä kuin kaksi edellä mainitsemaani. Lisäksi molemmissa näissä on 7 vuoden takuu, eli käytännössä uutta blenderiä ei tarvitse piakkoin (jos enää koskaan) hankkia.
Kokeilen huomenna Blendteciä ja voi olla että otamme niitä myyntiin piakkoin myös kaupan puolelle. : )
Aurinkoa viikkoon,
Karita
Heippa!
Kuvauksessa lukee pähkinätön, mutta ohjeessa on pekaanipähkinöitä ja cashewpähkinöitä. Millä suosittelet, että ne voisi korvata? :-)
Heippa,
Kiitos viestistäsi.
Joo, sinne oli päässyt lipsahtamaan virhe. Anteeksi. Kiva että huomasit!
Täytteessä pähkinät voit koettaa korvata kookosvoilla (ei siis öljyllä). Pohjan pekaanit voit korvata esimerkiksi siemenillä tai raakakaakonibseillä ja kookoshiutaleilla. Maistele ja kokeile. : )
Aurinkoa alkavaan kesään!
Karita
Hei Karita, ihanankuuloinen resepti tuo mustaherukkakakku. Pyytäisin kuitenkin huomioimaan että kakku ei varmastikaan ole pähkinätön (vaikka niin otsikossa niin lukee) koska se sisältää sekä pecan- että cashew-pähkinöitä. Kiitokset! Aurinkoista kevään jatkoa!
Hei Lotta,
Kaunis kiitos viestistäsi ja ilmoituksesta! Oli päässyt lipsahtamaan virhe, joka on nyt korjatu.
Aurinkoista kesää!
Karita : )
Oi että, mitä kaikkia ihania herkkuja blogista löytyy! Nyt pitää oikein ajatuksella alkaa selata tekstejä ja ohjeita. Iloa ja aurinkoa. -Dorit
Hei Dorit,
Kiva kuulla että tykkäät!
Iloa ja aurinkoa viikkoon!
Hugs,
Karita
PS. Toivottavasti nähdään taas pian. : )
Hei. Onko kookosöljyä mahdollista korvata millään? En pidä kookoksen mausta ja kookos on kuitenkin aika dominoiva maku joka tunkee läpi kaikesta.
Terv. Anna Aaltonen
Hei Anna,
Kookos ei juurikaan maistu kakussa, jos käytät laadukkaita kookostuotteita. Voit jättää ne myös pois ja korvata ne lisäämällä pähkinöiden määrää ja nesteenä voit käyttää vettä tai pähkinämaitoa. Myös sulatettua kaakaovoita voi lisätä täytteeseen. Kokeilemalla löydät määrät jotta koostumuksesta tulee mieleinen.
Toivottavasti tämä auttoi.
Iloa ja aurinkoa viikkoon,
Karita
Hei, auttoi paljon, kiitos! En tiennytkään, että kookosöljyn laatu vaikuttaa siihen kuinka paljon se maistuu läpi. Hieno homma! Täytyypä yrittää uudelleen.
T. Anna
Anna,
Kiva! Kyllä, öljyissä on eroja. Mutta jos se silti tökkii, kokeile jotain muuta vaihtoehtoa. : )
Kariya
Moikka!
Voi kun ihania reseptejä sulla!
Nyt mietin että onko tätä kakkua pakko pakastaa, vai jähmettyykö se myös jääkaapissa?
Moikka Pia,
Kaunis kiitos kivasta viestistäsi!
Kakku valmistuu hienosti myös jääkaapissa, mutta vie reilusti pidemmän ajan. Pakastimessa jähmettäminen on kätevää, eikä ole riskiä että kakkuun (jääkaapista) tarttuisi epämieluisia hajuja tai makuja. Siksi itse jähmetän kakut aina pakastimessa.
Kakut voi säilöä valmistuksen jälkeen muutaman päivän jääkaapissa tai pidempään pakastimessa.
Toivottavasti tämä auttoi.
Iloa ja aurinkoa kesään,
Karita
Hei ihanan helppo ohje :)mutta onko tuota psylliumkuitua pakko laittaa tai voiko sen korvata jollain?luulen että siitä mun vatsa ei oikein tykännyt.
Teija,
Kiitos viestistäsi. Psylium on kakussa pitämässä huolen siitä että se pitää muotonsa ja tuo ilmavuutta tekstuuriin.
Itse käytän vain sitä. Voit toki kokeilla myös pienempää määrää tai jättää sen pois kokonaan. Voit vähentää silloin hiukan nesteen määrää. Kakku pysyy varmasti hyvin koossa, kunhan et seisota sitä pitkään lämpimässä. Tekstuuri on kylläkin huonompi, paksumpi.
Iloa ja aurinkoa kesään,
Karita : )
Kiitos! Tein tänään ja oli ihan taivaallisen makuinen! Ihanaa kun jaat näitä ohjeita :)
Hei Eiq.
Kaunis kiitos viestistäsi!
Ihanaa että tykkäsit ja seuraat. <3
Iloa ja aurinkoa päivääsi!
Karita