Omena-mansikkaraakakakku
Omenapiirakka on monen herkku ja monissa eri ruokakulttuureissakin omenoista tehdään omanlaisia jälkiruokia. Amerikalla on runsas apple pie, joka saa yleensä päälleen vielä taikina kannen. Meillä Suomessa omenapiirakka tehdään usein muropohjaan ja maustetaan kanelilla, hillolla ja sokerilla.
Oma rakkaani pitää kovin paljon perinteisestä omenapiirakasta ja mansikoista, joten halusin lähteä tekemään omenoista ja mansikoista raakakakun, jota itsekin haluaisin syödä. Siitä se sitten lähti.
Ensin rakensin pohjan pekaanipähkinöistä ja täytteeseen omenan lisäksi halusin tuoda raikkautta mansikoilla, jotka ovat omaa herkkuani. Niin syntyi tämä raaka omena-mansikkaraakakakku. Tämä kakku on niin mehukas ettei sitä kannata seisottaa pöydällä kovinkaan pitkään, vaan se kannattaa leikata kohmeisena annosviipaleiksi ja ottaa aina pala kerrallaan syötäväksi. Tai sitten käyttää perinteistä laakeaa ja matalaa piirakkavuokaa, jossa reunat estävät nesteen valumisen. Itse haluasin tehdä tällä kertaa kakkumaisen version, joten päädyin Lekuen pieneen ja korkeareunaiseen vuokaan.
Voit käyttää kakussa mitä tahansa mieleisiäsi omenoita, mutta älä käytä pakastemansikoita. Jos tuoreita mansikoita ei ole saatavilla, voit jättää ne kokonaan pois tai käyttää kuivatettuja mansikoita. Pakastemarjat toisivat kakkuun likaa kosteutta.
Nauti kakun kanssa cashewkermaa, omatekoista tai kaupan vaniljajäätelöä tai vaikka vaniljalla maustettua kookoskermaa. Vaniljan maku ja kermainen pehmeys toimivat ihanasti kakun kanssa.
Tämä kakku tuo mukavaa vaihtelua moussetäytteisten raakakakkujen rinnalle. Toivottavasti nautit.
Leppoisia kesäpäiviä toivotellen,
Karita
OMENA-MANSIKKARAAKAKAKKU
Raaka-aineet:
Pohja
2,5 dl pekaanipähkinöitä (Punnitse & Säästä)
2,5 dl cashewpähkinöitä (Punnitse & Säästä)
2 rkl Dr. Goerg kookosöljy (http://superlemon.fi/superfoodit/kookos/dr-goerg-kylmapuristettu-kookosoljy-luomu-1000-ml.html)
1/2 rkl hunajaa
3 Medjool-taatelia
Ripaus suolaa
Täyte
4 omenaa
Noin 200 g tuoreita mansikoita
1–2 rkl sitruunamehua
3 rkl mietoa hunajaa
2 tl kanelia
3 rkl hienoksi jauhettuja gluteiinittomia kaurahiutaleita
2 tl vaniljautetta
Valmistusohje:
VALMISTA ensin pohjan taikina laittamalla kaikki raaka-aineet monitoimikoneeseen ja prosessoi kunnes taikina alkaa tarttua yhteen. Tekstuuri saa jäädä muroiseksi, kunhan se tarttuu yhteen.
PAINELE taikina valitsemasi vuoan pohjalle sekä reunoille. Voit hyvin käyttää matalareunaista piirakkavuokaa. Itse kokeilin tällä kertaa Lekuen pientä ja korkeareunaista (8 cm), halkaisijaltaan 15 cm vuokaa. Laita pakkaseen odottamaan täytteen teon ajaksi.
SEKOITA sitruunan mehu, hunaja, kaneli ja kaurahiutaleista tehty jauho.
KUORI omenat ja poista niistä siemenkodat.
RAASTA hienoksi raasteeksi ja sekoita joukkoon aiemmin tekemäsi seos.
PALOITTELE mansikat ja sekoita varovasti omenan joukkoon.
LUSIKOI täyte vuokaan ja nauti heti TAI laita pakastimeen. Itse tein kakun edellisenä päivänä ja otin sulamaan noin tuntia ennen kakun nauttimista.
NAUTI omatekoisen jäätelön tai kookoskermavaahdon kanssa.
Kuvat ja teksti: Karita Tykkä
Vuoka: Lekue
Lautanen: Revol
Raastin: Cuisipro
Huomenna testiin!!! En tosin omista monitoimikonetta, saisikohan silppurilla aikaan taikinan, vai koukkaanko kodinkoneosaston kautta kauppareissulla…?! ;)
Moi!
Kannattaa käydä istoksilla. Voihan olla että silppurillakin voisi jotenkin onnistua, mutta saattaa mennä aika vaikeaksi.
Monitoimikoneelle on aina käyttöä.
Saat tehtyä ihania raakakakkuja, jäätelöitä ja palleroita. : )
Toivottavasti maistuu.
Halit!!
Hei
Olisikohan mahdollista saada blogistasi rss-syöte? Olisi niin kätevää saada sitä kautta 'heräte' uusista blogiteksteistä. En ainakaan huomannut tällä sivustolla sitä.
Heippa Karita,
Tämä(kin) täytyy ottaa kokeiluun. Niin blogissasi kuin kirjassasi on ihan huippuja reseptejä. Raakasuklaa ja -kakut ovat parasta mitä tiedän (herkuttelija kun olen, mutta tavan sokeri ja jauhot aiheuttavat ihottumaa) mutta muutamaa seikkaa olen niihin liittyen arvuutellut. Liotan aina pähkinät ja siemenet ennen käyttöä, mutta aiheuttaako liian pitkä liotusaika hallaa niille? Yleensä kuivattelen (tai lähinnä paahdan) pähkinät liotuksen jälkeen uunin jälkilämmöillä, asteiden noussen yli 60 asteeseen, aiheuttaakohan se pähkinöille mitään? Ja sitten vielä kumma juttu raakasuklaan kanssa, saan sen onnistumaan parhaiten raakakaakaomassasta, ilman kaakaovoita siis. Voisinkohan näin ollen käyttää esim kirjasi resepteissä kaakaovoin sijaan kaakaomassaa (sitä kun useimmiten kaapistani löytyy)? Kysymykseni ei nyt tämän kakun valmistamiseen juurikaan liittyneet, mutta iso kiitos jos vähän saisin valaistusta :) tuotteenne vaikuttaa testailujeni perusteella erinomaisilta ja reseptejä kokeilen innolla. Kiitos inspiroivista ja kroppaa hellivistä herkkusista :)
Hei Anna Katri,
Kiva kuulla että olet tykännyt resepteistäni. : )
Vastauksia kysymyksiisi: En usko että pähkinöiden/siementen liian pitkä liotus tekee mitään hallaa, mutta kuivatus yli 42 asteessa tekee niistä ns kypsiä, eikä niitä enää voida pitää raakoina. Lisäksi lämpö saattaa tuhota hiukan ravinteita. Raakaruoissa lämpötilan ei tulisi missään tekovaiheessa nousta yli 42-45 asteen.
Mutta mielestäni siihen ei kannata kuitenkaan takertua. Tee niin kuin hyvältä tuntuu. Liotus poistaa entsyyminestäjät ja sen jälkeen keho pystyy hyödyntämään pähkinöiden sekä siementen ravinteet paremmin/helpommin.
Raakasuklaasta perus ajatukseni on nykyään 60% kaakaomassaa ja 40% kaakaovoita. Jos sinulle toimii maun puolesta paremmin 100% massa, niin ole hyvä ja tee suklaata siitä. Siihen ei enää kannata lisätä muita jauheita ettei suklaasta tule liian "paksua". Kokeilemalla löydät parhaat yhdistelmät.
Itse nautin päivittäin massaa myös sellaisenaan. : ) Suklaata teen sitten rakkaudella yhdistämällä voin, massan, makeuttajan ja mausteet. Temperoinnin suklaani myös aina, mutta se ei ole välttämätöntä.
Kiitos ihanasta palautteesta.
Kaikkea hyvää ja maistuvia herkutteluhetkiä,
Karita : )
Ps:Reseptitoiveita saa antaa. : )
Kiitos selkeästä ohjeesta joka houkutteli minut kokeilemaan raakakakkua ja jäin koukkuun (ei kelpaa enää valmiit höttökakut). Ei se ollutkaan niin vaikeaa kun oli todella hyvät ja selittävät ohjeet.
Olen miettynyt että nnistuuko suolaisen raakakakun teko?
Hei Kaisa,
Kiva kuulla!
Toki suolainen raakapiirakkakin onnistuu.
Tähän asti minulla on ollut käytössä onneton kuivuri, jonka vuoksi en ole oikeastaan niihin syventynyt, mutta kohta saan huippu Excaliburin kotiini jolla tulen varmasti tekemään myös suolaisia piirakoita ja reseptejä.
Tällä hetkellä teen pääasiassa suolaisia mousseja, keittoja, pastoja ja kastikkeita. Kaikki raakaversioina tietysti ; ).
Monta projektia on päällä juuri nyt ja kiirettä pitää. Mutta yritän ehtiä vastaamaan mahdollisimman monen toiveeseen... Suolaisiakin reseptejä tulee ja myös piirakoitakin jossain vaiheessa.
Kaikkea hyvää elokuuhun!
Karita
Aivan ihana blogi! Miten vasta nyt löysinkin tämän...?
Tänne tulen aivan varmasti tästä lähin usein visiitille!
KIITOS Viola!
Ihana kuulla! Mahtavaa että olet löytänyt meidät.
Sinulle ja kaikille muillekin pahoitteluni etten ole ehtinyt pariin viikkoon laittamaan uutta reseptiä tai juttua tulemaan. On ollut paljon puuhaa tulevan tv-projektin sekä kirjan kanssa. Ilta-Sanomien verkossa löytyy Karita Tykkää-palsta, jonne teen juttua joka viikko.
Yritän korjata tilanteen mahdollisimman pian ; )
Kiitollisin terkuin,
Karita
Osaisitko neuvoa mitä makeutusainetta kannattaisi käyttää perinteiseen mustikkakiisseliin? Pakastin poimittu täyteen mustikoita ja haluaisin paremman ja terveellisemmän vaihtoehdon tavallisen sokerin tilalle :)
Hei,
Voit valita mieleisen makeuttajan vaikkapa näistä terveellisemmistä makeuttajista: mieto hunaja, stevia tai kookospalmusokeri. Kookospalmusokerista on matala gi, joten se olisi omasta mielestäni näistä ehkä paras vaihtoehto kiisseliä ajatellen.
: ) Mukavaa viikinloppua toivotellen,
Karita
Kuola valuen katson tätä kakkua. Näyttää kyllä herkulliselta! Tekisi mieli kokeilla jotain raakakakkua, mutta valitettavasti meillä on perheessä ja suvussa tosi paljon pähkinä- ja manteliallergiaa, ja aika monella vielä laatua paha. En ole kyllä kauhean aktiivisesti asiaan perehtynyt, mutta niissä resepteissä, joihin olen törmännyt, on aina joko manteleita tai pähkinöitä. Tulisiko sinulla tai jollain lukijalla mieleen reseptiä tai ohjetta, jota voisin kokeilla?
Hei Tsinnia,
Kiitos kivasta viestistä.
Yritän tehdä piakkoin postauksen myös pähkinättömästä kakusta. Tällä hetkellä on hiukkasen kiire eri projektien parissa, mutta yritän tehdä pikimmiten reseptin sekä kuvat.
Sillä välin voit herkutella muilla raakaherkuilla. Vaikkapa raakasuklaalla, suklaamoussella (resepti löytyy reseptit osiosta) tai vaikkapa sitruuna-avokadomoussella. (Banaani, sitruunanmehu ja avokado sekä makeutusta makusi mukaan. Lisäksi voit laittaa vaniljaa ja vettä haluamasi koostumuksen mukaan.)
Energiaa elokuuhun,
Karita : )
Vau Karita, ihan mielettömän näkönen kakku! Pakko testata joskus, maku varmasti vastaa ulkonäköä. :) Ja täältä löytyy myös kiinnostusta pähkinättömiin kakkuihin!
Hei Noora,
Kiitos ihanasta viestistäsi.
Pähkinätön kakku on jo luotu. Laitan sen heti kun uuden kirjani loppukiireet helpottavat. Kirja julkaistaan marraskuun lopulla, joten lähellä ollaan.
Luulisin että saan ohjeen sivuille viimeistään ensi kuun alussa. : )
Ystävällisin terkuin,
Karita
Hmm teinköhän jotain väärin mutta minun makuun tuo täyte maistuu vain märiltä omenoilta? :D valutin kyllä omenaraasteen.. muuten maku on hyvä mutta siinä on.. vain omenaa? Kuvailit ohjeessasi että lopputulos olisi kermainen. Käytin pakkasessa mutta en tiedä onko jäätynyt omenakaan sen paremman makuista. Moni kakku päältä kaunis :)
Kiitos Karita ihanasta ja raikkaasta reseptista. Tama oli ensimmainen raakakakku, jonka tein ja aion todellakin kokeilla muitakin sinun resepteja.
Hei Kirsi,
Kiitos!! Ihanaa että tykkäsit.
Kiva kuulla että se innosti jatkamaan. : )
Mahtavaa ja energistä kevään jatkoa!
Terkuin,
Karita
Hei, millä voisin korvata kakusta 3rkl kaurahiutaleita. Sopiiko kookoshiutaleet? Tarkoitus olisi saada viljatonvaihtoehto.
Karita,olet ollut idoliani pikku tytöstä lähtien. Ihailen sinua suuresti. Kiitos huikeista resepteistä!
Onnea ja menestystä! Aurinkoista kesää perheellesi.:-)
Kiitollisena Carita
Hei Carita.
Kaunis kiitos ihanasta viestistäsi!!
Kaurahiutaleet auttavat kakkua pysymään kasassa, sillä ne turpoavat ja imevät itseensä nesteitä. Kookoshiutale ei sitä tee. Voisit ehkä kokeilla kookoshiutaleita, mutta laita silloin mukaan myös jauhettuja chian- tai pellavansiemeniä. En ole kokeillut, mutta voisi toimia.
Aurinkoa, iloa ja lukuisia onnenhetkiä myös sinulle!
<3 Karita