Porkkana
Porkkana (Daucus carota) on toiseksi suosituin juures Suomessa ja se on väriltään yleensä oranssi.
Porkkana juuriosa kasvaa maan sisällä ja sitä voidaan syödä raakana. Tavallisesti porkkanaa käytetään salaatteihin, liharuokiin ja keittoihin. Raakana porkkanan rakenne on kova ja rapea, maultaan parhaassa tapauksessa makeahko. Ennen syöntiä raaka porkkana pestään huolellisesti ja yleensä kuoritaan. Keitettäessä porkkanan rakenne muuttuu pehmeäksi. Myös porkkanan nuoria lehtiä voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa.
Porkkanan sanotaan lisäävän vastustus- ja näkökykyä. Sen myös uskotaan ehkäisevän mahahaavaa ja syöpiä ja lievittävän tulehduksia, ripulia, huonoa ihoa, ummetusta, unettomuutta, korkeaa verenpainetta ja paksusuolen tulehdusta.
Porkkana on ravintoarvoiltaan erittäin monipuolinen ja se sopii syötäväksi sellaisenaan, joko kuorittuna tai kuorimattomana. Porkkana on laktoositon, gluteeniton ja kolesteroliton juures. Porkkana sisältää erityisesti A-vitamiinia, mutta pieniä määriä myös B-,C-, E- ja K-vitamiinia sekä useita eri mineraaleja.